Er du på jagt efter nye vinduer til huset? Så skal du læse med i denne guide, der fortæller om de mange forskellige vinduestyper og om de største, danske leverandører af vinduer og døre.
Indholdsfortegnelse
ToggleDu får oplysninger om eventuelt tilskud til udskiftningen, og du kan læse om, hvordan du vælger de rigtige vinduer til huset og ikke mindst, om du bør kaste dig ud i udskiftningen selv.
Husets vinduer betyder meget for det samlede indtryk af ejendommen. Det er vigtigt at vælge vinduer, der passer ind i husets stil og arkitektur, og du skal tage højde for valg af materialer, krav til isoleringsevne og meget mere.
Når du har læst guiden igennem, er du godt klædt på til at vælge de rigtige og de bedste vinduer til dit hus.
Vi kan desuden tilbyde gratis rådgivning og et uforpligtende tilbud på alle typer af vinduer – Ingen opgave er for stor eller lille.
Få gratis opmåling, rådgivning og et godt tilbud på nye vinduer – 100% uforpligtende.
Typer af vinduer
Når du er på udkig efter nye vinduer, er der mange forskellige typer at vælge imellem. Vinduet er en meget central del at et hus eller en ejendom, og det er vigtigt at vælge en vinduestype, der passer til ejendommens arkitektur.
Her får du et overblik over de forskellige vinduestyper, du kan vælge imellem. Mange vinduer findes i flere standardmål, men de fleste moderne vinduesproducenter kan levere vinduer på specialmål. Læs med, og se de forskellige vinduestypers fordele, og hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger nye vinduer.
Fastkarm
Et fastkarmsvindue har ingen vinduesramme som almindelige vinduer. Det betyder, at glasset er monteret direkte i karmen, og derfor kan et vindue med fast karm ikke åbnes.
Fastkarmsvinduet er meget populært f.eks. i store vinduespartier, hvor det ikke er nødvendigt, at alle vinduerne kan lukkes op.
En af fordelene ved denne type vindue er, at der kommer maksimalt lys ind ad vinduet. Da der ikke skal bruges plads til en vinduesramme, går glasset helt ud til karmen, hvorved der bliver plads til et større glasareal.
Fastkarmsvinduer leveres enten med et stort stykke glas eller glas, der er opdelt med 1 eller flere sprosser. Muligheden for at kombinere med mindre ruder giver dig gode chancer for at finde et fastkarmsvindue, der passer i husets design og udtryk.
Topstyret vindue
Næstefter fastkarmsvinduet hører det topstyrede vindue til blandt de billigste vinduestyper. Topstyrede vinduer har beslag eller hængsler monteret højt i rammen, så det åbner udad i bunden af vinduesrammen.
Det topstyrede vindue har været brugt i etplanshuse i årtier og er efterhånden en tidløs klassiker. Vinduet er let at åbne og kan stå åbent i flere forskellige positioner.
Hvis du skal bruge topstyrede vinduer i etagebyggeri, skal du være opmærksom på, at det kræver udvendig pudsning fra ydersiden. Det gør det oplagt at anvende topstyrede vinduer på svalegange, altaner og lignende, hvor der er adgang fra begge sider.
Prisen gør dette vindue meget attraktivt, og der er mulighed for at vælge glas med sprosser, hvis det passer bedre til ejendommen end de store ruder.
Vendbart vindue
Det vendbare vindue ligner det topstyrede vindue, når det er lukket. Forskellen på de to vinduestyper er, at det vendbare vindue har beslag, der gør det muligt at dreje vinduet hele vejen rundt.
Det vendbare vindue er derfor perfekt til etagebyggeri, da det let kan vendes 180 grader, når vinduet skal pudses.
Konstruktionen kræver specielle beslag, hvilket gør det vendbare vindue noget dyrere end det almindelige topstyrede vindue. Der vil derfor ikke være noget økonomisk incitament for at vælge denne type vindue i et almindeligt etplans parcelhus, medmindre det er et specifikt ønske.
Også her kan de fleste producenter levere vinduet med sprosser, hvis der er krav eller ønske om det.
Sidehængt vindue
Det sidehængte vindue er en vinduestype, der er meget brugt i ældre huse og ejendomme, men som i de senere år også er blevet meget populære i nyere boliger.
Det sidehængte vindue er hængslet med almindelige, ”gammeldags” vindueshængsler, der hægtes ned over hinanden. Hængslerne sidder i de lodrette sider på karm og ramme, hvorved vinduet åbner udad til højre eller venstre side.
Sidehængte vinduer findes i mange størrelser, alt efter hvor mange fag, der er behov for. Et fag er betegnelsen for den enkelte vinduesramme. Det klassiske vindue med to rammer, der åbner henholdsvis til højre og venstre, er dermed et vindue med 2 fag.
Hvis der er monteret sprosser i vinduesrammerne, kaldes det sidehængte vindue også et bondehusvindue eller et palævindue.
Dannebrogsvindue
Dannebrogsvinduet er en anden variant af det almindelige sidehængte vindue. Dannebrogsvinduet er inddelt i højden med et tværgående karmstykke der sidder ca. 2/3 oppe på de lodrette karmstykker.
Inddelingen betyder, at der er store vinduesrammer forneden og mindre rammer i toppen af vinduespartiet. Denne form giver det karakteristiske danneborgslook, hvor betegnelsen også stammer fra.
De mindre rammer i toppen er gode, når der skal luftes ud, og hvis du ikke ønsker, at børnene skal komme for nær det åbne vindue.
Dannebrogsvinduet har været anvendt i århundreder og er stadig et meget populært vindue – både ved vinduesudskiftning og ved nybyggeri. Vinduestypen anvendes både i almindelige enfamilieshuse og i større etageejendomme.
Dreje-kip vindue
Dreje-kip vinduet er en forholdsvis ny vinduestype, der er meget fleksibel i brug. Vinduet har specielle beslag, der gør det muligt at åbne vinduet i to forskellige positioner. Enten kan du ”kippe” vinduet, så det åbner i toppen, eller du kan åbne det som et sidehængt vindue.
Hvis du vælger et drejekip-vindue, skal du tage højde for, at vinduet åbner indad og ikke udad som de andre vinduestyper, vi har nævnt. Den indadgående åbning kan sætte begrænsninger i valg af gardiner. Bl.a. kan det være nødvendigt at fastgøre rullegardiner direkte på vinduesrammen.
En stor fordel ved dreje-kip funktionen er, at du kan lufte ud uden at åbne vinduet helt og uden risiko for, at nogen falder ud ad vinduet.
Den store åbning der opnås, når vinduet åbnes i siden, gør denne type vindue særligt velegnet, hvis vinduet skal bruges som flugtvej ved brand.
New Yorker vindue
New Yorker vinduer er blevet virkelig populære inden for de seneste få år. Vinduerne er i reglen sorte og har smalle rammer og karme, som giver det helt særlige New Yorker look.
Det specielle ved denne vinduestype er, at den er lige populær at bruge som almindeligt facadevindue og som indvendig opdeling af rum, som f.eks. stuer, kontorer, køkkenalrum osv.
New Yorker vinduet er meget minimalistisk og stilrent i sit design, hvilket gør denne vinduestype meget velegnet til danske boliger. Vinduet passer godt i nyopførte huse, men også i ældre boliger der er renoveret stiligt og moderne.
Hvis du vil være med på den nyeste trend inden for vinduestyper, så er New Yorker vinduet bestemt værd at kigge nærmere på.
Kombinationsvindue
Kombinationsvinduer er ikke en egentlig vinduestype, men en kombination af flere forskellige vinduestyper. Den mest anvendte form for kombinationsvindue er en karm, der både har vinduer med fast glas, men også fag med rammer, der kan åbnes.
Kombinationsmulighederne er mange, og der kan bl.a. vælges mellem traditionelt opdelte vinduer med to vinduer ved siden af hinanden, hvor kun den ene kan åbnes.
Der kan også vælges karmtyper, der er delt vandret på midten, så den øverste del er fast, mens den nederste del kan åbnes.
Der kan både være designmæssige og økonomiske grunde til at vælge et kombinationsvindue. I store vinduespartier er der sjældent behov for, at alle vinduer kan åbnes, hvilket vil kunne give en betydelig besparelse i den samlede pris.
Lydvindue
Betegnelsen lydvindue har ikke så meget med vinduets design at gøre, da navnet dækker over vinduets funktion. Lydvinduet er specielt designet til boliger, der ligger op til jernbaner, trafikerede veje og andre områder, hvor det kan være ønskeligt at dæmpe støj udefra. Lydvinduet findes i de fleste af de vinduestyper, vi har præsenteret tidligere.
De seneste år har der været stor fokus på, at støj kan virke stressende og skadeligt for kroppen, og her er lydvinduet genialt. Ved hjælp af en særlig konstruktion og specielle glas er det muligt at sænke udefrakommende støj betragteligt og dermed reducere støjniveauet i boligen.
Ud over de særlige lydreducerende glas er nogle lydvinduer konstrueret med en ekstra indvendig ramme, der yder en ekstra beskyttelse mod larm udefra.
Ovenlysvindue
Den sidste vinduestype vi har valgt at tage med i gennemgangen, er ovenlysvinduet. Denne type vindue bruges typisk i skråvægge i 1½ plan huse og i ejendomme med taglejligheder.
En stor fordel ved ovenlysvinduer er, at de kan åbnes ganske lidt, når der skal luftes ud. Med den praktiske ventilationsåbning undgår du direkte træk ind i huset. Hvis der kræves mere kraftig udluftning, kan vinduet drejes, så du får maksimal åbning.
Når ovenlysvinduet skal pudses, kan du svinge det 180 grader rundt, så det også kan pudses på den udvendige side.
LÆS OGSÅ: Ovenlysvinduer – Priser, inspiration og regler
Ovenlysvinduet er også særdeles velegnet at bruge i boliger med rum, hvor det er svært at få nok naturligt dagslys ind. Her kan ovenlysvinduet monteres med en lyskasse i loftet, hvilket giver et godt lysindfald, som kan bruges til at lyse mørke gangarealer og lignende op.
Vinduer – krav og regler
Alle vinduer skal opfylde de gældende regler og krav til vinduets sikkerhed og varmetab. Disse regler skal overholdes, uanset om der er tale om nybyggeri eller om udskiftning af ældre vinduer.
Der vil næppe være danske vinduesproducenter, som sælger vinduer, der ikke opfylder de gældende krav. Derfor er det dog alligevel en god idé, at du er bekendt med reglerne, da det er dig som husejer, der har ansvaret for, at reglerne overholdes.
De sikkerhedsmæssige krav siger, at der skal være en redningsåbning i alle beboelsesrum. Hvis der er en dør i rummet, er problemet løst, ellers skal vinduet kunne bruges til redning. For at vinduet opfylder kravene til redningsåbning, skal der være en åbning på minimum 0,5 meter i bredden og mindst 0,6 meter i højden. Højde + bredde skal tilsammen være på minimum 1,5 meter.
Dernæst skal vinduet kunne fastholdes i åben stilling, og vinduet skal kunne åbnes indefra uden brug af nøgle eller værktøj.
Et andet vigtigt kriterium til nye vinduer er kravene til den energimæssige ydeevne. Kravene til ydeevnen er oplyst i Bygningsreglementet, som altid skal overholdes, når du bygger. Vinduer energimærkes på samme måde, som du kender fra hårde hvidevarer. Vinduer, der er i klasse A og klasse B, overholder kravene i Bygningsreglementet.
Til sidst skal du holde øje med, om der findes særlige krav til vinduer i lokalplanen i dit område. Der kan være tilfælde, hvor vinduerne skal være udført i et bestemt materiale, en særlig farve eller lignende.
Få gratis opmåling, rådgivning og et godt tilbud på nye vinduer – 100% uforpligtende.
Vinduers standardmål
Tidligere var det mest almindeligt, at vindueshuller i nye huse blev konstrueret, så de passede til vinduer i standardmål. I langt de fleste ældre parcelhuskvarterer vil du derfor kunne se, at vinderne har en bestemt størrelse, og at naboens vinduer er præcis den samme størrelse.
Standardmål er defineret ud fra murstenenes højde og bredde, så målet passer med et antal skifter i højden og et antal sten i bredden.
I mange ældre huse vil du ikke kunne finde standardmål, der passer. Det samme gør sig gældende i mange nye huse, hvor der er leget med arkitekturen og brugen af forskellige materialer i facaderne.
Vinduer i specialmål
I mange tilfælde vil du komme ud for, at vindueshullerne i dit hus, falder uden for de ”gammeldags” standardmål.
Tidligere producerede de fleste vinduesfabrikker til lager, og derfor var det vigtigt at overholde standardmålene, så du kunne vælge imellem de forskellige lagervarer.
Moderne vinduesfabrikker producerer ikke længere hyldevarer, men er 100 % styret af de ordrer, der kommer ind hos virksomheden. Sammen med de moderne højteknologiske produktionsanlæg er det derfor ikke længere så vigtigt, hvilke mål dine vinduer har. Det er blot et spørgsmål om at indtaste de rigtige mål i produktionsanlægget, så får du vinduerne i den størrelse, du har brug for.
Få gratis opmåling af nye vinduer
Når vi taler opmåling af døre og vinduer, er der 2 begreber, som du skal kende:
- Karmmål – de udvendige mål på vinduets karm
- Hulmål – målene på hullet i væggen
Der er meget vigtigt, at du ikke får byttet rundt på de 2 begreber, når du afgiver din bestilling. Hvis du kan komme til at tage målene på dine eksisterende vinduer, som du ved har den rette størrelse, så er det lettest.
Alternativt kan du tage hulmålet og trække 2,4 cm fra til fuge, så har du karmmålet. Det giver en fuge på 1,2 cm hele vejen rundt, hvilket anses som en passende bredde.
Ved bestillingen er det naturligvis også vigtigt, at du kan kende forskel på højde og bredde. Specielt i de webshops, hvor du selv indtaster alle oplysningerne.
Mange vinduesproducenter tilbyder gratis opmåling til de nye vinduer. Hvis dette er en mulighed hos din forhandler, kan det klart anbefales, at du benytter dig af tilbuddet. Hvis uheldet skulle være ude, og du får leveret et vindue i forkerte mål, vil det være vinduesfirmaet, det står med ansvaret.
Få gratis opmåling, rådgivning og et godt tilbud på nye vinduer – 100% uforpligtende.
Er der tilskud til nye vinduer?
Der er mulighed for at søge om tilskud til udskiftning af vinduer i din helårsbolig, hvis de nye vinduer er i en godkendt energiklasse.
Med den gældende tilskudsordning har du mulighed for at søge om at få op til 30 % af udgiften til udskiftningen dækket, via det der kaldes bygningspuljen.
Der gives tilskud til facadevinduer, men også til yderdøre som har minimum 70 % glasareal. Der er også mulighed for tilskud til nye ovenlysvinduer og til montering af forsatsrammer på eksisterende vinduer med 1 lag glas.
Nye vinduer priser
Prisen på nye vinduer kan variere en del, alt efter hvilken producent du vælger. Derfor vil det altid være en god idé at få 3 tilbud på levering af vinduer fra 3 forskellige producenter. Det kan du få på under 24 timer på 3byggetilbud.dk her.
De fleste vinduesproducenter har vinduer i samme type, så det er ret let at spørge om priser flere steder. Når du har indhentet 3 forskellige tilbud, kan du begynde at sammenligne priser og nærstudere produkterne, så du kan vælge det tilbud, der passer dig bedst.
Det er vigtigt at vide, at der kan være forskel på de materialer, hver enkelt producent bruger. Derfor kan du ikke sammenligne tilbuddene direkte uden at tage materiale og kvalitet med i overvejelserne.
Vinduer med indbygget ventilation
Fugt og dårligt indeklima er en af konsekvenserne af, at vores boliger bliver tættere og bedre isolerede. For at undgå fugt i huset er det nødvendigt, at der skabes tilstrækkelig udluftning, og det kan vinduerne hjælpe dig med.
Du kan selvfølgelig åbne vinduet, når der trænger til at blive luftet ud, men der findes også vinduer med smarte udluftningsventiler.
Ventilerne kan åbnes og lukkes efter behov, så der kan ske en løbende ventilation af boligen. En stor fordel ved ventilerne er, at de kan stå åbne, når du forlader huset. Der er ikke den samme risiko for indbrud, som hvis du går fra åbentstående vinduer.
Især i rum med høj luftfugtighed, er det en god idé at sørge for, at der er tilstrækkelig udluftning. I badeværelser, hvor det kan være svært at lufte ud, vil ventilationen i vinduerne kunne forhindre fugtproblemer og skimmelsvamp.
Skal dine nye vinduer være inklusive montering?
Nye vinduer skal ikke blot indkøbes, der er også en del montagearbejde forbundet med opgaven. De gamle vinduer skal tages ud og bortskaffes, og de nye vinduer skal monteres.
Udskiftning af vinduer kan være en udmærket gør det selv-opgave, men det kræver, at du ved, hvad du har med at gøre. Hvis vinduerne ikke monteres korrekt, er der risiko for, at de kommer til at sidde skævt, hvilket kan medføre, at rammerne går på karmen og ikke kan åbne og lukke korrekt.
Du kan læse mere i vores store guide om montering af vinduer.
Hvis du er usikker på, hvordan opgaven skal gribes an, så vil det være en stor fordel at få et tilbud på monteringen. Mange leverandører kan henvise til samarbejdspartnere, der er vant til at arbejde med det pågældende produkt, eller du kan henvende dig hos din lokale tømrermester.
På den måde er du garanteret, at udskiftningen sker professionelt af en dygtig og pålidelig håndværker, og at der er garanti på arbejdets udførsel.
Oversigt over vinduesproducenter
I Danmark findes der en del vinduesproducenter, som hver især producerer vinduer med forskelligt udtryk og design. Fælles for de enkelte producenter er dog, at de alle kan levere de mest almindelige vinduestyper.
Nogle producenter kan tilmed levere vinduer helt efter ønske, så hvis du har særlige ønsker eller krav, så husk altid at spørge om mulighederne.
Her får du et kort overblik over nogle af de største producenter i alfabetisk rækkefølge.
Frovin
Hos Frovin produceres der døre og vinduer med respekt for de gamle håndværksmæssige traditioner. Ved at kombinere moderne teknologi og traditionelt håndværk er det lykkedes Frovin at skabe vinduer, der passer perfekt til ældre bygninger.
Frovin har bl.a. specialiseret sig i at producere vinduer til bevaringsværdige bygninger og nybyggeri, der opføres med klassisk look.
Idealkombi
Idealkombi er en af de største vinduesproducenter i Danmark. Alle vinduer og døre bliver udviklet, designet og fremstillet på fabrikken i Hurup i Thy.
Fabrikken leverer ikke kun vinduer i Danmark, men også til udlandet og har i dag 550 medarbejdere fordelt i Danmark, England og Irland.
Virksomhedens mission er bl.a. at bevare danske arbejdspladser og fremstille produkter efter en bæredygtig og miljøvenlig tankegang.
Klarvinduer
En af Klarvinduers største visioner er at bevise, at alle er i stand til at bestille døre og vinduer online. Klarvinduer har udviklet en brugervenlig og enkel online købsproces, hvor du kan sammensætte din bestilling ud fra dine egne ønsker og behov.
Klarvinduers grundlæggere stammer fra Estland, og derfor fremstilles alle produkter i byen Tartu i Estland.
Træet, der bruges til vinduerne, stammer ligeledes fra Estland, hvilket giver god mening i forhold til produktionen.
KPK døre og vinduer
Bæredygtighed er en af KPK døre og vinduers store mærkesager. Derfor bruges der udelukkende FSC certificeret træ, og overskudstræ fra produktionen bruges til opvarmning i virksomheden. Alt aluminium, der bruges til beklædning af rammer og karme, er genanvendte materialer, som er med til at sikre en miljøvenlig produktion.
KPK ligger i Nykøbing Mors, hvor al udvikling, produktion og administration er samlet. KPK’s historie stammer helt tilbage fra 1950’erne, og virksomheden er i dag en del af Inwido koncernen. Inwido er Europas største producent af vinduer.
Krone vinduer
Krone vinduer har mere end 60 års erfaring i levering af vinduer til alle segmenter på markedet. Krone laver vinduer på mål til private bygherrer og til større byggerier i både indland og udland.
Krone vinduer har et enormt sortiment, både når det gælder vinduestyper, men også ved valg af materialer. Her kan du få alt fra eksklusive vinduer i hårdt træ til traditionelle vinduer i fyrretræ eventuelt beklædt med smukke alu-profiler.
Primo vinduer
Primo vinduer er endnu en af de danske vinduesproducenter, der har nogle år på bagen. Siden grundlæggelsen i 1974 har Primo været blandt de førende inden for produktion af moderne vinduer.
Primo producerer vinduer i træ og alu, men virksomheden er mest kendt for deres vinduer i plast. En af de største fordele ved at vælge plastvinduer er, at de ikke kræver nogen form for maling eller anden vedligeholdelse, som kræves ved vinduer i træ.
Rationel vinduer
Rationel er endnu en af de gamle og velrenommerede vinduesproducenter. Virksomhedens historie går tilbage til 1954, hvor en fremsynet tømrermester begyndte at masseproducere vinduer, hvilket var en helt ny idé på daværende tidspunkt. Fabrikken fulgte med tiden, og da parcelhusbyggeriet i Danmark for alvor tog fat i 1960’erne, var folkene hos Rationel ikke sene til at følge op på succesen.
Rationel vinduer har et stort sortiment af stort set alle vinduestyper, og du kan finde modeller, der passer til traditionelt byggeri og til den moderne og enkle byggestil.
I dag er Rationel en del af den danskejede koncern DOVISTA. Hvert år bliver der produceret mere end 350.000 moderne vinduer fra fabrikkerne til både nybyggeri og renovering.
Velux
Velux, som de fleste kender for deres ovenlysvinduer, er en af de ældste vinduesproducenter i Danmark. Virksomheden har 80 år bag sig og er i dag en international koncern, som er til stede i 40 lande verden over.
Velux har siddet tungt på markedet for ovenlysvinduer, siden denne moderne type vindue så lyset første gang. Der findes andre producenter af ovenlysvinduer, men Velux er nærmest blevet synonym med denne vinduestype.
Vidste du i øvrigt, at Velux er sammensat af VE, der står for ventilation og LUX som er den latinske betegnelse for lys?
Vælg en producent som er medlem af DVV (garantiordning)
DVV (Dansk Vindues Verifikation) er en dansk kvalitets- og garantiordning, som ejes af brancheforeningen Vinduesindustrien. Når du vælger et vindue fra en fabrik, der er med i ordningen, er du sikret, at en række kvalitetskrav er opfyldt.
Bl.a. bliver de vinduesfabrikker, der er med i ordningen, pålagt fabrikskontrol 1-2 gange om året. Kontrollerne udføres af uvildigt personale, som kontrollerer fabrikkens kvalitetsstyring. Det bliver bl.a. kontrolleret, om de producerede vinduer opfylder de fastsatte krav til vinduets konstruktion, om de rette materialer er anvendt, og om overflader og vinduets øvrige ydeevne er i orden.
Når du som slutbruger vælger et vindue fra en producent, der er medlem af DVV-ordningen, er du derfor sikker på, at produktionen løbende er kontrolleret. Derudover ydes der en udvidet garanti på 5 år på produkterne, der er fremstillet under ordningen.
Garantien dækker fejl og mangler, der opstår på selve vinduet, men det dækker også ruderne. Hvis en rude punkterer eller på anden måde går i stykker, kan du bruge den udvidede garantiordning.
Hvis du vil kontrollere om dine vinduer, er omfattet af ordningen, skal du kigge efter et lille DVV mærke i vinduets fals.
Hvilke vinduer er de bedste?
Det er svært at pege på et bestemt vindue, som det bedste. Når du skal vælge nye vinduer, er der flere faktorer, der spiller ind.
Bl.a. skal du være opmærksom på følgende ting:
- Vinduet skal passe til husets arkitektur
- Vinduets energiklasse (klasse A eller B)
- Hvilken funktionalitet forventer du at få?
- Har du særlige ønsker til materialer?
- Skal vinduet være vedligeholdelsesfrit?
- Hvilken form for ventilation ønsker du?
- Skal vinduet være under DVV-ordningen?
- Skal vinduet fungere som redningsåbning?
Dine nye vinduer skal passe til ejendommens stil og arkitektur. Vinduerne er en stor del af huset udtryk, og derfor er det vigtigt at vælge rigtigt. Hvis du ser et hus med vinduer, der stilmæssigt er skudt ved siden af, vil du lægge mærke til det med det samme.
Nye vinduer skal opfylde kravene fra lovgivningen om varmetab. Det vil alle vinduer på markedet umiddelbart overholde, men du kan gå et skridt videre ved at vælge særlige lavenergivinduer. Prisforskellen er ikke særlig stor, og du opnår et minimalt varmetab fra huset.
Når du skal vælge vinduer, skal du kigge på, hvordan betjeningen og funktionaliteten fungerer. Her skal du især kigge på vinduets åbningsmuligheder, som vi var inde på under beskrivelsen af vinduestyper.
Få gratis opmåling, rådgivning og et godt tilbud på nye vinduer – 100% uforpligtende.
Valg af materialer har både betydning for det æstetiske udtryk og for kvaliteten. Du kan få vinduer i træ, eventuelt i flere forskellige træsorter. Disse vinduer kræver jævnlig vedligeholdelse i form af maling. Hvis du vil undgå malearbejdet, kan du vælge vinduer med alu-profiler, eller du kan gå helt over i vinduer, der er fremstillet i plastmaterialer.
Mange vinduesproducenter giver dig mulighed for at vælge rammer med ventilationsåbninger. I badeværelser, bryggerser og andre rum, hvor der forekommer høj fugt, bør ventilationsåbninger være et must. Men du kan du også få stor glæde af ventilationsmuligheden i boligens øvrige rum.
Inden du køber vinduer, bør du overveje, om vinduet skal leveres fra en fabrik under DVV-ordningen, så du har mulighed for at benytte dig af den udvidede 5 års garanti.
I alle beboelsesrum er der krav om, at der skal være en redningsåbning, som kan benyttes ved brand og lignende. Se afsnittet med krav og regler herover, hvis du glemt bestemmelserne.
Finansiering af dine nye vinduer
Når du udskifter dine eksisterende vinduer, vil du typisk stå med en regning på et anseeligt beløb. Her er det vigtigt, at du forholder dig til den langtidsinvestering, et vindue er og på den samlede energimæssige besparelse i vinduets levetid.
På den lange bane vil en vinduesudskiftning betyde en væsentlig lavere varmeudgift, og du vil kunne opnå et bedre indeklima med en mere ensartet og stabil varme.
Mange forhandlere af vinduer tilbyder at finansiere udskiftningen, og ellers vil et besøg i det lokale pengeinstitut ofte være en god idé.
Nye vinduer til et gammelt hus
Når du skifter vinduer i et ældre hus, skal du så vidt muligt forsøge at bevare den oprindelige vinduestype. De vinduer huset er ”født” med, er ofte den type, der passer bedst til arkitekturen.
I nogle ældre og bevaringsværdige ejendomme kan der endda være krav til, hvordan vinduerne må se ud efter udskiftningen.
Der findes flere vinduesproducenter, der har specialiseret sig i at fremstille vinduer i gammelt look, men som opfylder alle de moderne, energimæssige krav.
Afsnittet med vinduers energimæssige ydeevne i kapitlet.
Vinduer – krav og regler
Burde uddybes med at.
klasse A lever op til kravet for helårshuse
Og Klasse B
lever op til kravet for sommerhuse.